27.12.05

Bricomania al CENT

Vet aquí la prova que demostra que al CENT no només s'empren les noves tecnologies sinó també les tecnologies de tota la vida com ara el tornavís.
Aneu a ser testimonis asíncrons del muntatge d'una tauleta-cambrera a mode de moble bar. La darrera adquisició del CENT per a celebracions vàries. [No inclosa en la reserva de les intal·lacions i equipament del CENT]
  1. Toni coloca les fustes de la tauleta.

  2. Suso cargola les fustes a les potes.

  3. Suso i Toni fixen la balda de dalt de la cambrera.

  4. Toni i Suso coloquen les rodes per a un millor transport del beure. De vegades el pols falla i és millor no perdre ampolles pel camí.

  5. Ja quasi està enllestida...

  6. I ací tenim el nostre moble bar colocat al seu lloc. Només resta posar les ampolles :-D

  7. Ui! I aquestes peces que sobren... :-O O_o

25.12.05

Pirateria?

Hola a tots i totes,

Em pareix simplement inacceptable la visió de la pirateria que els mitjans de comunicació estan fomentant. Això demostra, una vegada més, la distorsió de la realitat que aquests acostumen a practicar.

El problema de la pirateria no és el que l'SGAE ens vol vendre: no són les xarxes p2p, ni és el top manta si amb això només es té en compte els diners que perd l'autor.

La pirateria del top manta és un delicte perquè les mafies s'aprofiten d'immigrants sense papers ni diners, per a enriquir-se ells. El delicte no es pot reduir a que els artistes no guanyen diners amb el top manta, això demostra la poca ètica de l'SGAE i que el que volen és només guanyar diners com siga.

El que no diu l'SGAE és que els artistes no reben més d'un 10% dels guanys de la venda dels seus cd. Ni tampoc diu que per a fer-se soci de l'SGAE s'ha de pagar! Com realment guanyen diners els artistes és en els concerts i altres actes. Són l'SGAE i les discogràfiques les que no guanyen tants diners com voldrien. Encara més diners! Si és que això és possible.

A més a més, l'SGAE suposa erròniament que tots els cd comprats al top manta i descarregats a través de les xarxes p2p són cd no venuts. Mentida. Això és un supòsit completament fals, ningú no pot demostrar-ho perquè senzillament no és versemblant. Descarregar-te una cançó o un album amb l'emule, kazaa, bittorrent, o similar no vol dir que tu t'hagueres gastat diners en comprar-te'l a la tenda. Si realment t'agrada, acabes comprant-lo. Si no, ho esborres tan prompte com pots per no malgastar espai en disc.

De fet ja s'han donat casos als tribunals en què el jutge ha donat la raó a persones que han compartit cançons per internet.

Les xarxes p2p són perfectament legals. Les còpies privades dels cd són legals! La llei diu que es poden fer còpies legals sempre que no siga amb ànim de lucre. El problema radica llavors en el que hom entén per ànim de lucre. Però si ho raonem ens adonarem que ànim de lucre pot ser tot. Si fas una còpia d'un cd per a escoltar-lo en el cotxe, això pot ser ànim de lucre, no un lucre en diners però sí en diversió. Llavors eixa llei no tindria sentit. Això és el que estan provocant, un sensesentit perquè tots i totes paguem com a delinqüents. El pitjor de tot és que el gobern es manté impassible i els mitjans de comunicació propicien la desinformació del consumidor.

Sí, els canons dels dispositius d'emmagatzematge són ilegals i impliquen tractar als consumidors com a deliqüents abans d'haver comés cap delicte. És com si la policia et vegera pel carrer i al vore't amb mala pinta et detinguera aduint que pareixes un delinqüent en potència i prefereixen que estigues a la presó, per si de cas... Completament inacceptable.

El poblema radica en la societat de la informació en què vivim. Les discogràfiques i les editorials no poden continuar perpetuant una estructura de comerç de fa dos segles. Avui en dia, les noves tecnologies permeten que els autors i les autores facen públiques les seues obres (llibres, música, aplicacions informàtiques,... el que siga) a través de la xarxa, sense intermediaris i amb un cost zero. Per això les discogràfiques i les editorials tenen por de perdre el seu trós del pastís. Són elles les que s'han de pujar al tren de les noves tecnologies i no fer que la societat sencera retrocedisca tecnològicament i ètica.

Haurem de mirar si el que ens interessa és la lliure de distribució de la cultura o, pel contrari, allò prioritari són les comptades empreses del sector que no han sabut encara acomodar-se a l'època en què viuen.

Cultura social vs empreses privades

Pense que la resposta és unívoca. No hi ha bacil·lació possible.

19.12.05

Tximo, t'estime :-)

Xa, si és que tinc un nuvi que no me'l meresc! :-D

Pillada infraganti

El darrer dimarts 13 de novembre em van enxampar infraganti sortint de la dutxa i em van fer una foto. Com que jo no cedeixo als xantatges he preferit fer pública la foto abans que algú altre ho faça. No em queda altra.

18.12.05

La nova "jo"

¿Què us pareix el meu nou avatar????? A que mola mil????

He de donar les gràcies a Kike, un dels nous becaris del CENT, que és qui s'ha currat l'avatar :-D (jo només m'he posat la samarreta moodlera ^_^)

Besets!!!! :-)

13.12.05

Dimarts 13. Avui no.

Avui no ha estat un bon dia ¬¬'

Diuen que el 13 és un número que dóna mala sort, segons algunes cultures, o bona, en altres ocasions.
Però si, a més a més, el 13 cau en dimarts, la mala sort s'eleva a la màxima potència. Com que dimarts és el dia del déu Mart, déu de la guerra i la destrucció, la conjugació dels dos mals auguris pren una forma atemoridora.

Per a mi, avui no ha estat un bon dia.
  • Avui tenia la convocatòria final de carrera d'una de les dues assignatures que em resten per acabar la carrera. He anat al despatx del professor en qüestió, però pel que es veu, no té ganes de perdre'm de vista encara! I això que l'assignatura és de fa més de 4 anys ¬¬'
    Tenia una reunió de claustre i un paperet penjat a la porta deia que no l'esperàrem per a les tutories...
  • Després d'esperar 1 hora per si de cas, el cas va ser que no.
  • En tornar a casa he recordat que fa uns dies vaig rebre una carta estranya de Movistar dient-me no sé què d'un "Tipo de contrato: Movistar Plus Elección Tarde".
    O_o Mande???? Però si el meu mòbil és de targeta!!
    Així que he aprofitat per a passar-me per una distribuidora i demanar explicacions.
    M'han dit que jo havia parlat amb una operadora, ella m'havia explicat els avantatges de ser de contrat i jo havia acceptat el canvi.
    Acollonant! Com no fora en somnis....
    Li he dit que no podia ser tan fàcil fer això, necessitarien algun paper signat per mi o alguna gravació de veu meua que donara fe d'allò, però m'han dit que ells no gravaven res i que era la seua paraula contra la meua.
    Damunt, abans d'anar-me'n a Canàries mon pare m'havia posat 30€ al saldo, però clar, al ser de contrat no han arribat. Jo pensava que seria per la llunyania... i que quan tornara a Castelló, tornarien els diners al seu lloc. Però no. Inocent de mi...
    El ticket ja ha estat tirat al fem i m'han dit que puc anar oblidant-me d'ells, que no exisiteix cap limbo de saldos on estiguen els meus diners esperant a que torne a ser de targeta.
  • Per rematar la feina, he decidit tornar a casa i descansar (no he dormit molt aquesta nit) donant-me una dutxa d'aigua calenta. Ho endevineu? A meitat de la dutxa s'ha apagat el calentador i m'ha tocat sortir fotuda de fred amb una tovalloleta --> típic tòpic
    Pensava que s'havia acabat la bombona de butà, així que destapat la nova i he intentat col·locar el tap al lloc.
    Els meus intents han estat infructuosos i després de fer tota la força que he pogut per a posar el tap (damunt amb el fred que feia!) he desistit i he tornat a col·locar-lo amb la bombona antiga.
    M'ha donat temps just per a aclarar-me una mica els cabells abans que la gelor em petrificara.
  • Més tard, he estat mirant el correu i m'ha donat per veure a Bancaixa Pròxima els moviments bancaris que he fet en els darrers dies.
    Sorpresa. M'havien cobrat un rebut de no se sap quuina cosa. Li ho he dit a ma mare i al final hem descobert que es tractava d'un rebut que havien de cobrar-li a ma mare al seu compte, però pel que es veu ella s'havia equivocat de llibreta i havia donat la meua.
    Almenys ha quedat en familia.
Com us deia...

Avui no ha estat un bon dia ¬¬'

Sort que no sóc supersticiosa...

27.11.05

Las opiniones

“En vez de ser consideradas propuestas imprecisas, limitadas por la insuficiencia de conocimiento o el apresuramiento, las opiniones se convierten en expresión irrebatible de la personalidad del sujeto: "esta es mi opinión", "eso será su opinión", como si lo relevante de ellas fuese a quien pertenecen y no en que se fundan.

La antigua y poco elegante frase que suelen decir los tipos duros de algunas películas yankis -"las opiniones son como los culos, cada cual tiene la suya"- cobra vigencia, porque ni de las opiniones ni de los traseros cabe por lo visto discusión alguna ni nadie puede desprenderse ni de unas ni de otro aunque lo quisiera.

A ello se le une la obligación beatifica de "respetar" las opiniones ajenas, que si de verdad se pusiera en práctica paralizaría cualquier desarrollo intelectual o social de la humanidad.

Por no hablar del "derecho a tener su opinión propia", que no es el derecho a pensar por sí mismo y someter a confrontación razonada lo pensado sino el mantener la propia creencia sin que nadie interfiera con molestas objeciones.

Este subjetivismo irracional cala muy pronto en niños y adolescentes, que se acostumbran a suponer que todas las opiniones - es decir, la del maestro que sabe de lo que está hablando y la suya que parte de la ignorancia - valen igual y que es señal de personalidad autónoma no dar el brazo a torcer y ejemplo de tiranía tratar de convencer al otro de su error con argumentos e información adecuada.”

Savater, F. El valor de educar. Ariel, S.A.
Barcelona, abril 2001 pág. 136

18.11.05

Ordinadors per a tots i totes, educació per a tots i totes

Llig a través de Vilaweb una nova iniciativa educativa per a proporcionar un ordinador a cada xiquet o xiqueta del tercer món.

Algunes de les caraterístiques de l'ordinador popular són: el seu baix preu (menys de 100 €), la carrega de bateria manual (amb una palanca), la possibilitat de ser emprat com a telefon, i com no podia ser d'altra manera, la inclusió de Linux com a sistema operatiu.

Els encarregats de presentar a la societat un prototip d'aquest ordinador han estat el secretari general de l'ONU, Kofi Annan, i Nicholas Negroponte, del MIT, i ho han fet en Tunis enmig de la Cimera de la Societat de la Informació.

Aquests ordinadors no estaran a la venda amb proposits comercials, sinó que seran iniciatives governamentals qui els repartiran a les escoles.

Aquest fet pot revolucionar l'educació dels infants en tot el món. Això esperem.

Més informació: http://web.mit.edu/newsoffice/2005/laptop-1116.html

8.11.05

Compartir es bueno o de por qué lloraba el osito Teddy

Ayer, 7 de Noviembre de 2005, un conjunto de activistas en pro del derecho universal de acceso a la cultura y el copyleft se descargó la canción “Get On Your Knees” de Teddy Bautista (presidente de la SGAE), justo enfrente de la sede de la SGAE en Bilbao, demostrando así la legalidad de las descargas en internet mediante los protocolos P2P.

"El objetivo de esta acción era visibilizar la práctica del libre intercambio de cultura que realizan más de 2 millones de personas en todo el Estado. Demostrar que compartir no es delito y luchar por el derecho universal de acceso a la cultura y el derecho a compartir que están siendo pisoteados por las nuevas tecnologías anticopia y amenazados por las nuevas legislaciones impulsadas por la industria discográfica."

Desde aquí nuestra enhorabuena y nuestro apoyo a los autores y autoras de este reivindicativo hecho.

Fuente: http://compartiresbueno.net - Lo hemos hecho! Y nadie nos ha detenido

PD: Parece que los internautas no siguen demasiado al pie de la letra los consejos de Torrente.
Edito: Por si os quereis bajar la canción del Judas de Teddy Bautista en Jesucristo Superstar.

29.8.05

Magisteri i Publicitat les més dessitjades

Les carreres més desitjades pels nouvinguts a la Universitat Jaume I de Castelló han estat les de comunicació i les d'educació.

Les quatre modalitats de magisteri i la de publicitat han rebut 1746 de les 1931 solicituts que realitzaren els estudiants de selectivitat.

La més demanada ha estat la Diplomatura de Mestre d'Educació Intantil, amb 487 solicituts, de les que només 92 han estat acceptades. Aixó és, 395 estudiants s'han quedat amb les ganes. Sort que jo ja quasi l'he acabada!!! :-D

Sort per eixa banda, però potser no tanta pel que fa a Comunicació Audiovisual (la que potser siga la meua próxima carrera en el curs 2006 - 2007). Enguany ha rebut 258 peticions per a les 90 places ofertades... què són 165 alumnes a la llista d'espera!? Bé, aquesta xifra supose només per al primer any de la carrera, i el quart??? Aquest és el que temo. En fi, l'any que bé ho sabrem.

B7s
Font: http://www.uji.es/cocoon/xpfpub/genera-contenido-pdf2?tcont_id=1757&c_id=2387544

Els programes de la BBC a Internet

Lunes, 29 de agosto de 2005
La BBC permitirá descargar sus programas a través de Internet
ELMUNDO.ES | EFE
http://www.elmundo.es/elmundo/2005/08/28/comunicacion/1125227603.html

La cadena pública britànica BBC permetrà descarregar a través d'internet els seus programes de ràdio i televisió a partir de l'any vinent, segons ha anunciat el director general, Mark Thompson.

Els telespectadors podran accedir als programes emessos els darrers 7 dies i descarregar els episodis que s'hagen perdut de les seues sèries favorites.

Aquest servei, que encara ha de ser aprovat pel Consell de Governants de la cadena, també emetrà programes en directe i donarà accés a l'arxiu, al temps que podrà escoltar-se la programació de ràdio.

Segons Thompson, la BBC s'ha compromés a fer ús de les noves tecnologies per posar-se a l'avantguarda i deixar a banda la televisió convencional.

Segons el director, només amb la introducció d'innovacions d'aquest tipus es pot justificar que una cadena siga financiada amb diners públics. Res a veure amb la política actual de la nostra cadena pública, RTVE.

26.8.05

Nuevos escenarios para la formación y formación para los nuevos escenarios: herramientas

La Universidad de Murcia, como cada año, organiza diversos cursos de verano integrados en el marco de la Universidad Internacional del Mar 2005.

En esta ocasión os recomendamos la asistencia al curso Nuevos escenarios para la formación y formación para los nuevos escenarios: herramientas que tendrá lugar en la localidad de Águilas (Murcia).

Este curso pretende ofrecer información sobre los principales aspectos comunicativos, tecnológicos, culturales y educativos que acompañan el desarrollo de modelos de telenseñanza. Así como aportar criterios didácticos para la planificación y mejora de la calidad de los procesos de enseñanza/aprendizaje en situaciones no presenciales y reflexionar sobre los aspectos metodológicos y evaluativos.

Francisco Martínez Sánchez y M. Paz Prendes Espinosa serán los encargados de dirigir el curso y este contará con ponentes de tan alto prestigio como Jesús Salinas, Mercé Gisbert, Jordi Adell, Julio Cabero o una servidora :-P

Esta última realizará un Taller sobre el Entorno Virtual de Enseñanza/Aprendizaje por el que optó la Universitat Jaume I, más conocido por el nombre de Moodle. El taller tendrá lugar el martes 13 de septiembre en la Casa de la Cultura de Águilas y desde aquí hacemos un llamamiento a tod@s los interesad@s para que nos honren con su presencia en este evento.

Besos

Puri

24.8.05

Espais Escrits

Espais Escrits és una organització que té com a objectiu el de replegar el llegat literari català i tots els seus espais de memòria: articular les cases, museus, fundacions, arxius, associacions o persones vinculades a escriptors catalans, afavorir els intercanvis i la cooperació entre entitats i vetllar per la conservació dels fons documentals i simbòlics dels escriptors.

Font: Nace Espais Escrits para articular y promover el patrimonio literario catalán. XAVIER ALDEKOA - 24/08/2005 PRADA DE CONFLENT http://www.lavanguardia.es/web/20050824/51191376041.html

Nota: el web d'Espais Escrits estarà disponible d'ací uns dies
http://www.espaisescrits.org

6.7.05

Amor online

Balaguer Prestes, Roberto, 2005, Amor online: refugios, resistencias e inicios posmodernos, Revista TEXTOS de la CiberSociedad, 7. Temática Variada. Disponible en http://www.cibersociedad.net

Resumen:
"La Red se ha transformado entre otras cosas en un lugar que abre a posibilidades de conocer gente y enamorarse en formas más simples que lo que permite el ritmo de vida actual. El presente artículo aborda la cuestión del amor online dando cuenta de sus similitudes con las relaciones de amor cotidianas de la modernidad.
Este amor que comienza como comunicación tecleada puede resultar también un refugio, trabajándose este aspecto en tres acepciones de refugio. Sin embargo, juzgar las (im)pertinencias de los amores por sus formas de inicio digitales pareciera ser un enfoque intelectual soberbio al cual no resulta grato adscribirse.
Este enfoque deja de lado la novedad, las nuevas maneras de estar en el mundo globalizado. A través de la Red suele haber manifestaciones muy intensas, de fuerte compromiso emocional a pesar de la ausencia de contacto físico, a pesar de lo virtual.
El amor en pantalla permite la huída pero no pareciera diferir mucho de las relaciones que se establecen en los territorios de conquista como ser bares, pubs y discotecas.
A diferencia de tiempo atrás donde el amor fantaseado moría en la propia fantasía, a través de lo online es posible dar una vuelta más a la imaginación y encontrar dialogado de fantasías, paliar las soledades, dar inicio a infidelidades, lograr encuentro y por qué no amor también. El amor online o el simple flirteo puede romper la monotonía del matrimonio, de la rutina y abrir brechas que solo el tiempo determinará sus dimensiones."


Algunos párrafos:
"La velocidad de los cambios es vertiginosa y la incertidumbre es lo más certero de ser encontrado en el camino. La tecnología impacta fuertemente y las personas buscan adaptar sus modos de vincularse tradicionales a los tiempos que corren. La globalización con su consecuente "empequeñecimiento del mundo" ha abierto la posibilidad de conocer gente de casi cualquier lugar del planeta con solo poseer una conexión telefónica y una computadora. Internet permite compartir espacios virtuales con miles de personas alrededor del mundo y volver a encontrarse eliminando las distancias: físicas y psicológicas.

En estos nuevos, virtuales, espacios psicosociales (Balaguer, 2003) sin locación física, los sujetos se encuentran, se conocen y hasta se enamoran. Allí entonces comienza el amor online. " (...)

" Compartimos con del Brutto (1999) que "en la modernidad existe una relación directa entre los procesos de globalización y la intimidad, o las formas de intercambios que afectan a la vida cotidiana y el ámbito privado". Los cambios en los modelos de intimidad han sido enormes en las últimas décadas. La comunicación como valor en sí mismo ha adquirido un fuerte estatus. Tecnologías y comunicación se han asociado fuertemente en el imaginario de la sociedad actual, habiéndose transformado la comunicación en un valor ineludible de estos tiempos como señala Giddens (1992) en La transformación de la intimidad mostrando aspectos interesantes en lo que hace a las relaciones de pareja y los modelos de intimidad en los últimos tiempos.

Sin temor a equivocarnos podemos decir que la comunicación es un elemento crucial en la conformación de las parejas en la actualidad. Sin ir más lejos, en la Red el amor comienza como comunicación tecleada.

Este aspecto comunicacional es justamente el relevante en las relaciones de la modernidad tardía, a diferencia de algunas décadas anteriores. Vivimos una época de comunicación sobrevalorada, exceso de búsqueda de diálogo, a pesar de que la palabra nunca agote las relaciones. En la Red en muchos casos, las relaciones llegan a ir mucho más allá del diálogo y la palabra. " (...)

"Cuando el mundo parecía ser más grande que en la actualidad, los primeros exploradores de tierras remotas, generaron sin pretenderlo nuevos mapas del mundo y una relativización de concepciones en torno a las costumbres, la cultura, el sexo, la alimentación y las necesidades vitales. El mundo fue sufriendo paulatinamente de una suerte de "estiramiento" hasta que llegó a su fin. Luego comenzó el efecto contrario: el empequeñecimiento. " (...)

" El punto al que quiero llegar tras este breve recorrido por los enfoques, es la crítica a aquellos sectores que han tomado una posición salvaguardadora de lo tradicional, sin capacidad de exploración de lo nuevo.

Para el tema elegido aquí resulta de cierta gravedad ya que la experiencia del usuario resulta crucial a la hora de evaluar los amores online. Juzgar las (im)pertinencias de los amores ajenos, sus estilos, los lugares en donde manifestarlos, pareciera ser un enfoque soberbio, arriesgado y por cierto peligroso.

La cultura del ciberespacio, con sus acontecimientos, sus hechos y los relatos de los hechos que acontecen en ella, es evidentemente parte de nuestra cultura, un producto de ella, pero que a su vez remodela la cultura de base, creadora original de esa "cultura ciberespacial". El ciberespacio proveedor de un nuevo espacio psicosocial brinda elementos para repensar los conceptos de sexualidad, las comunidades (Turkle, 1995) y también el amor y sus significados. " (...)

" Jerarquizar los amores por sus formas de inicio pareciera una categorización poco seria. Sin embargo, no son pocos los que a priori adscriben a cierta teoría implícita, teoría del ranking del amor. Implícita se encuentra la valoración de anteriores ámbitos -preferentemente materiales- como aquellos adecuados e indicados para conocerse y relacionarse.

En este sentido, las relaciones iniciadas a través de las computadoras no parecieran rankear en los primeros puestos para muchos intelectuales. Lo que se valora es el aspecto material del encuentro." (...)

" El encierro en nuestros propios mundos es cada vez mayor. La propia tecnología opera a favor de un encierro autosuficiente, autoabastecedor, autoestimulante. " (...)

13.6.05

Entrevista a Derrick de Kerckhove


Entrevista a Derrick de Kerckhove, profeta tecnòleg i hereu de McLuhan

La Vanguardia.es LLUÍS AMIGUET - 13/06/2005

"La cognición distributiva demuestra que no hay niños geniales, hay colegios geniales como hay empresas tontas o listas. Los escolares o los empleados asumen valores colectivos que son la inteligencia común. Y esa inteligencia común está conformada por la tecnología: es la tecnología."

"El planeta se ha encogido. Lo profetizó mi maestro McLuhan: todo el mundo está informado de todo en tiempo real, por eso sentimos el planeta como una extensión de nuestra propia piel. Ver las imágenes en directo de las víctimas del tsunami te hace sentir la catástrofe en tu propia vida. Es tuya.

Al sentirlo propio, te consideras responsable de todo, aunque suceda en las antípodas. Nace así una conciencia universal: el planeta es de todos. Y esa conciencia se manifiesta en el niño que tira un papel para reciclar y evitar el calentamiento global o en la fábrica que recorta cuota de su lluvia ácida: ya no actúan por su familia, clan, tribu, país... ¡Piensan en todo el planeta! El mundo se contrae.

Se superponen ideologías (...) Antes esas creencias eran remotas unas para otras. Ahora están superpuestas y crean tensión implosiva...

...Y surge la hibridad, la combinación de lo heterogéneo: en lo genético es lo transgénico; en lo social, el mosaico racial. La implosión alumbra una nueva conciencia universal y exige otro nivel de tolerancia, porque para vivir en paz ya no es suficiente con tolerar a las tribus vecinas, tenemos que tolerar las de todo el planeta, porque todas están aquí. Así surge la tolerancia globalista. "


"Pensamos ubicuamente, pero aún de forma secuencial, todavía no simultánea... Aún pensamos en discurso. "


"Vivimos en permanente hipertextualidad. Mis alumnos ya no escriben nada, sólo cortan y pegan de los textos que buscan y encuentran en internet.

Eso es crear: dar una solución nueva con materiales existentes, porque repetir los materiales antiguos sólo es producir. Todo arte y toda literatura es ya sólo un collage."

12.6.05

La fi dels PowerPC?

La segunda transición de Apple
La compañía que preside Steve Jobs abandona el chip de IBM y se alía con Intel
La Vanguardia.es NORBERTO GALLEGO - 12/06/2005


A partir de 2006, els futurs ordinadors mac, portaran processadors fabricats per Intel.

A principis dels 80, Apple va apostar pels xips de Motorola per a fer front a la coalició IBM-Intel-Microsoft. Més tard, als 90, va adoptar un nou processador dissenyat i fabricat per IBM: l'actual PowerPC. Tothom ho va acceptar convençut que l'autèntic enemic era Intel. Ara, Steve Jobs, fundador i màxim executiu d'Apple, anuncia que abandonaran la plataforma PowerPC i a mitjans de 2006 els mac portaran processadors fabricats per Intel.

Els motius de deixar a banda els PowerPC semblen ser l'excesiu consum intern d'electricitat i el consequent escalfament que obliga a dissenyar sofisticats sistemes de refredament que encareixen el producte final.

Quant al Tiger, en el seu desenvolupament s'ha anat treballant sobre la hipòtesi d'una migració a Intel.

Serà que a Apple ja no li interessen tant els ordinadors, tenint en compte que l'iPod i l'Ttunes han aconseguit incrementar els ingressos un 148% en tres anys, i prefereix fer-se amb el domini de l'oci domèstic digital.

8.6.05

Apple World

Per això somreia







Aquesta els agradarà als linuxers






Tiger


Quina canya!!!
La imatge “http://photos11.flickr.com/16447784_0000a1736a.jpg”  no es pot mostrar perquè conté errors.

I per últim, la meua preferida

25.5.05

Ubuntu i Aditel

Ací tenim una nova inciativa d'Aditel:

El vicerectorat d’Ordenació Acadèmica i Estudiants en col·laboració amb l’associació ADITEL i el Servei d’Informàtica, organitza per al dijous 26 de maig una jornada sobre configuració de wireless i instal·lació d’Ubuntu Linux. La jornada tindrà lloc en l’aula de formació de Biblioteca d’10:30 a 13 hores.

En què consisteix la jornada?

1.-Instal·lació guiada d’Ibuntu Linux.
Mitjançant un projector farem una demostració de com instal·lar aquesta distribució de Linux mentre els assistents poden seguir els nostres passos i instal·lar Ibuntu en el seu ordinador. Per això es comptarà amb l’ajuda de diverses persones que ens ajudaran en tota la jornada.
Es facilitarà als assistents un CD de IUbuntu per repetir si es vol la instal·lació als ordinadors dels domicilis particulars.

2.-Configuració de la Xarxa Wi-fi de la UJI.
Es pretén facilitar la configuració a la xarxa wi-fi de l ‘Uji a partir dels ordinadors dels usuaris.


A més a més a la jornada es presentarà la comunitat en espanyol d’Ibuntu.

Podeu trobar mes informació a la següent adreça:
http://iubuntu.aditel.org

20.5.05

Ell ho deia en valencià, i tu?

M'ha agradat prou la campanya per promocionar la nostra llengua que les universitats valencianes han encetat aquest curs anomenada "Ell/a ho deia en valencià, i tu?".

Ací teniu els tres cartells que podem veure a la Universitat per tot arreu i que corresponen a tres grans representants de la nostra literatura: Ausiàs March, Joan Fuster i Vicent Andrés Estellés.

Per altra banda, vet ací també, uns fragments literaris musicats que m'agraden especialment.
Espere que us agraden ^_^

B7s

15.5.05

Salvador Espriu, literat català

Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985).

És un dels escriptors més significatius de la postguerra i un dels poetes catalans més importants. Tot i que es va donar a conèixer com a narrador, la seva incursió tardana en la poesia no va ser cap obstacle perquè aconseguís un ràpid reconeixement, no només dins les lletres catalanes sinó dins la literatura universal. Va tenir també un paper important en la recuperació del teatre català.

Va publicar les novel.les El doctor Rip (1931) i Laia (1932), els llibres de narracions, Aspectes (1934), Ariadna al laberint grotesc (1935), Miratge a Citerea (1935) i Litizia i altres proses (1937), obres que el van acreditar com el narrador més original després del Noucentisme.

La seva obra va ser molt extensa, revisant-la sovint completament amb la finalitat de convertir-la en un corpus ben travat. Traduït a nombroses llengües, el seu nom va estar sovint en les propostes per al premi Nobel. Va ser distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1972) i va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1980) i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona (1982). Va ser nomenat doctor honoris causa per les Universitats de Barcelona i de Tolosa de Llenguadoc. Per la seva actitud cívica, l'any 1982 va rebutjar la Creu d'Alfons X el Savi. Va ser un dels quatre primers membres fundadors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Com a comentaris de la seva obra, aques d'en Vicenç Llorca, "Salvador Espriu: l'ètica com a avantguarda" ( l'Avui, 2 octubre 2003) m'agrada particularment:

"El segle XX passarà a la història com el Segle d'Or de la literatura catalana. Caldria remuntar-nos a la València del segle XV per retrobar una constel·lació de literats tan important. Si Marc, Martorell i Roís de Corella determinen el punt culminant de la literatura medieval catalana en un cicle que arrenca dels trobadors i Llull, en l'època contemporània noms com els de Carner, Riba, Foix, Espriu, Pla i Rodoreda catapulten les lletres catalanes al seu grau màxim d'universalitat tot fent bons els propòsits de renaixença de Verdaguer i Guimerà, i els de modernització de Maragall, i oferint als escriptors de les generacions posteriors una cosa tan preuada per a una literatura que aspiri a un desenvolupament normal com és un sentit de tradició moderna. Això, es miri com es miri, constitueix un actiu rotund que ens hauria de proporcionar més autoestima com a cultura literària i més il·lusió a l'hora de treballar des del món acadèmic, periodístic, editorial i institucional per aquesta literatura. Ara bé, en plena fase de globalització cultural, sembla com si col·lectivament ens haguéssim acomplexat i com si el pessimisme hagués de ser la norma de l'intel·lectual català. Un exemple d'això que dic és la fragilitat amb què els nostres autors passen, posem per cas, de ser considerats amb prosopopeia "poetes nacionals" al més dur dels oblits en qüestió de pocs anys. Aquesta contradicció fa evident el fet que no ens calen poetes nacionals, sinó poetes que pertanyin a una poesia nacional catalana. I això, per fortuna, ho hem aconseguit. En aquest sentit, el cas de Salvador Espriu resulta simptomàtic. Elevat als altars de la glòria poètica, i amb una notable projecció social gràcies, entre altres factors, a la tasca de cantants com Raimon i dramaturgs com Ricard Salvat, a partir de la data de la seva mort el 1985 comença una mena de viatge cap al silenci. Com es pot passar de ser considerat un clar aspirant al premi Nobel a restar gairebé desapercebut en els darrers anys? Per què allò que Pere Calders, a propòsit de les modes estètiques, va anomenar amb perspicàcia als anys seixanta la llei del pèndol en literatura es produeix aquí amb tanta força? Les respostes ens situen en el cor mateix de la recepció i l'evolució literària dels darrers anys, cosa que dota de gran interès aquesta qüestió. Per aquest motiu, la celebració al llarg d'aquesta setmana del I Simposi Internacional Salvador Espriu, sota el significatiu títol de Si voleu de nou passar, i de la Jornada Espriu ara a la Residència d'Investigadors, revesteix un interès especial, ja que pot marcar un punt d'inflexió en la consideració d'Espriu en el context de les lletres catalanes actuals. Un gran nombre de crítics i estudiosos, però també poetes, debatran, com no s'ha fet als darrers anys, sobre la figura i l'obra de l'autor, i el lloc que ocupa i ha d'ocupar en l'anomenat cànon català. Sens dubte, el conjunt dels actes constitueix una de les cites intel·lectuals més importants dels darrers temps, i la seva oportunitat ve reforçada després de la celebració de l'Any Verdaguer i de l'Any Ruyra, dos dels mestres reconeguts explícitament per Espriu.En el principi de l'article citava els noms de Carner, Foix i Riba. Són els que podríem anomenar poetes d'un primer estadi canònic. Si Carner conquesta la ironia sentimental; si Foix ens proposa una avantguarda autòctona basada en el pacte entre la raó i la follia en un joc de miralls entre la modernitat i l'edat mitjana; si Riba fa del concepte una eina de poetització de l'experiència, Espriu és qui dota la literatura catalana d'una capacitat d'expressió mítica que entronca amb la gran tradició bíblica i hel·lènica. L'obra espriuana respon a una voluntat d'unitat i un rigor d'execució colpidors, com només poden fer els grans mestres. Amb això fa vàlid l'agut consell que Flaubert dirigeix per carta a Louise Colet: "La unitat, la unitat, tot és aquí: la bellesa del conjunt; d'això freturen tots els escriptors d'avui, tan els grans com els petits. Mil bells paràgrafs, però ni una sola obra. Comprimeix el teu estil, fes amb ell un teixit suau com la seda i fort com una cota de malla". L'estil d'Espriu presenta la clara llum de la precisió i la complexitat alhora del símbol mític. Amb això, assaja en la contemporaneïtat els arquetips clàssics per tal de bastir una mitologia pròpia on destaquen amb originalitat Sinera i Sepharad. D'aquesta manera, si Borges és el poeta del laberint en la poesia castellana contemporània, Espriu llega a la literatura catalana un laberint propi a través de la recreació del mite d'Ariadna. I, tanmateix, aquest dispositiu mitològic es posa al servei de les inquietuds del present, del dolor del present i, per tant, la seva obra sencera adquireix un alt valor cívic i humanista. Espriu encerta així en l'expressió d'una poesia de reflexió moral de primer ordre en què destaca l'anhel de convivència pacífica, llibertat i justícia de la humanitat. Aquesta mena de compromís ètic forneix una visió metafísica de gran actualitat que, en certa mesura, esdevé avantguardista. No tan sols per la llum que ens dóna davant la necessitat en els temps actuals d'un nou marc hispànic de convivència o davant les contradiccions d'un món en guerra no declarada, sinó també per la tendència de requesta ètica que l'art actual està plantejant a tots els nivells. En aquest sentit, crec que les avantguardes del segle XXI seran més ètiques que estètiques. Després d'haver sotmès els llenguatges artístics a un procés d'investigació al límit, l'artista planteja la necessitat de calmar el procés d'experimentació i de retrobar aquells continguts que parlen del nosaltres, que segueixen les relacions entre l'individu i la seva societat per tal de comprendre millor la realitat. El comportament de l'ésser humà i la seva capacitat d'establir lligams amb els altres i allò altre esdevé un tema fonamental en tota l'activitat creativa del moment.Des dels xiprers a la mar; des del cementiri de Sinera a la platja; des de l'extensió de la pell del brau al dictat de la primera història d'Ester.., tot en Espriu ens parla de la grandesa d'aquest gran gest moral en literatura. I no hi ha dubte que, tant la riquesa de matisos sentimentals com el variat cromatisme de reflexions que ens ofereix, doten la poesia catalana d'una esplendor extraordinària, definitiva."

A vegades és necessari...



A VEGADES ÉS NECESSARI...

A vegades és necessari i forçós
que un home mori per un poble,
però mai no ha de morir tot un poble
per un home sol:
recorda sempre això, Sepharad.

Fes que siguin segurs els ponts del diàleg
i mira de comprendre i estimar
les raons i les parles diverses dels teus fills.

Que la pluja caigui a poc a poc en els sembrats
i l'aire passi com una estesa mà
suau i molt benigna damunt els amples camps.
Que Sepharad visqui eternament
en l'ordre i en la pau, en el treball,
en la difícil i merescuda
llibertat.
Salvador Espriu
"La pell de brau" 1960

3.5.05

Universitats i entorns virtuals d'ensenyament / aprenentatge

Hola a totes i tots!! :-)

Jose Pastor Beltrán, membre actiu de la Universidad Politécnica de Cartagena, està realitzant un estudi sobre les universitats espanyoles i els diferents entorns virtuals d'ensenyament / aprenentatge que elles utilitzen.

Fa un parell de setmanes, va penjar la primera aproximació al seu projecte: un llistat de les universitats amb la plataforma utilitzada. Afegit a això, Jose ha promés per a més endavant fer l'informe complet d'aquest fet i traure'n conclusions.

De la relació d'universitats i plataformes que ha tret podem deduir que la més emprada és la plataforma WebCT, però cada dia va perdent més adeptes que canvien a altres plataformes lliures, com és el cas de la Universitat Jaume I que va canviar a la plataforma Moodle.



Gràcies Jose pel teu treball i endavant amb les noves inciatives!!! ;-)

Besets

Puri

28.4.05

Entre robots s'entén la gent

Ahir pel matí quan estava al cent, Juanma va passar-se per a anar-nos-en a esmorzar. Juanma és un company de l'Escola Oficial d'Idiomes (els dos fem anglés i, a més a més, ell també fa xinés) que està al departament de robòtica i estudia informàtica.

Anàrem a la saleta de les màquines a prendre alguna cosa i estiguérem parlant. A la poca estona, baixaren dos xics estrangers i Juanma me'ls presentà. Els noms no els sé escriure ni pronunciar, així que els obviaré. Juanma em digué que eren belgues i fou ahi quan començà la conversa en anglés. Estiguérem una estona parlant en anglés i castellà amb ells: un dels belgues parlava prou bé el castellà, l'altre gairebé gens. Llavors li vaig dir a Juanma que m'ensenyara el laboratori de robòtica on estava ell.

Hi pujàrem tots 4 i allí em presentà a altres dos companys seus (espanyols aquesta vegada) que trobàrem treballant amb els portàtils. Mentre, per la porta entrava altre estranger parlant en anglés.

M'ensenyaren un robot molt guai amb forma de gos i vam estar jugant amb ell, però no tenien allí les memories stick que li feien fer més coses i em digueren que quan les tingueren m'ho dirien. Romanguérem al laboratori parlant bona estona tots 7, fins que es va fer l'hora d'anar-nos-en a l'Escola Oficial d'Idiomes i vaig haver de tornar al cent a replegar els trastos.

PD: El xic belga que no parlava gaire castellà utilitzava un ibook: quina emoció!! xD

Edite: Bé, no eren belgues que eren holandesos. A més, l'altre dia vaig trobar al de l'ibook al Tropibamba i no ballava malament :-P

27.4.05

Spiderwoman

Osi, eixa sóc jo.

Avui m'he adonat que de major vull ser Spiderwoman. A més a més fins i tot se'm dona bé, hui ho he comprobat.

Ha estat al voltant de les 12h del matí, després d'una tutoria amb una mestra. Jo he anat al servici i he vist que estaven tots lliures, així que he decidit entrar en un i he empentat una mica la porta per tancar-la. Però... O_o alguna cosa estranya passava. Encara amb la mà al pany, he començat -xacaxaca- a moure'l de dalt a baix: el pany quasi donava tota la volta!!

"Ja m'he quedat tancada"- he pensat- i he esbossat un somriure que ha acabat en una rialla. Ja tenia jo ganes que em passara una cosa així :-P He mirat l'interior de la meua cambra carcelària i he descobert un munt de sortints que m'anirien de perles per a la meua escalada al rocòdrom particular. Però primer, allò primer... pixar.

Després he començant pujant i recolzant-me ací i allà i trepant trepant he arribat al cim de la paret, on poca distància em separava del sostre. Allí he segut a contemplar el paisatge (que no crec que veja moltes més vegades des d'eixa perspectiva) i amb una flexió de braços he fet un bot fins al terra.

Els meus minuts d'Spiderwoman havien arribat al seu final.

PD: Almenys, espere poder desfer-me de les teranyines del cim de la paret que s'han adherit a la meua roba... o potser les adopte com al meu signe d'dentitat.

24.4.05

Cercant enregistradora

Ja fa prou dies que estic cercant una enregistradora externa de dvd decent que em servisca tant per al pc de sobretaula com per a l'ibook.

Les condicions que volia que tinguera eren:
  • que fora Lacie, perquè siguera compatible amb el mac
  • que fóra externa
  • de doble capa
  • i que tinguera dos tipus de connexions: firewire i usb 2.0, perquè s'adaptara a les connexions no ocupades en el moment de l'enregistrament
Cercant cercant vaig trobar la LaCie d2 DVD±RW 16x, que casualment també estava en el mediamrkt (només tenien dues Lacie al mediamarkt), però avui he trobat a la web de Lacie una que m'ha agradat prou més. Es tracta de la LaCie d2 DVD±RW amb LightScribe 16x.

Què us pareix??? :-D Algú o alguna la té o sap que tal va??
La imagen “http://www.lacie.com/imgstore/product_medium/optical_d2_lightscribe.jpg” no puede mostrarse porque contiene errores.

LaCie d2 DVD±RW con LightScribe 16x

Referencia : 300785
Capacidad: : 4.7GB / 8.5GB**
Interfaz : Hi-Speed USB 2.0 and FireWire
Tecnología : DVD+R9 (Double Layer),DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, CD-R and CD-RW
Extracción de audio digital : 40x CAV
DVD speeds (Write, Rewrite, Read) : DVD+RW: 16x4x16x ; DVD-RW: 8x4x16x ; DVD+R DL: 2.4x
CD speeds (Write, Rewrite, Read) : CD-R: 40x; CD-RW: 24x; CD-ROM: 40x
Formatos de grabación : DVD-R: Disc-at-Once, Incremental recording, Multi-border recording
DVD-RW: Restricted Overwriting
DVD+R: Incremental recording
DVD+RW: Random recording
CD-R/RW: Disc-at-Once, Track-at-Once, Session-at-Once, Packet Writing
Compatibilidad de escritura : 4.7GB DVD±R / DVD±RW, 8.54GB DVD+R9 (Double Layer), 700MB CD-R / CD-RW
Formato de disco : CD: CD-ROM, CD-ROM XA, CD-DA, Photo CD, CD-R, CD-RW, CD-Extra, CD-Text
DVD: DVD-ROM, DVD+R, DVD-R (General Use only), DVD+RW, DVD-RW, DVD-Video
Compatibilidad CD-RW alta velocidad : Yes
Tamaño del búfer : 2MB
Tiempo acceso medio : CD: 130 ms
DVD: 140 ms
Dimensiones (AnchoxAltoxFondo) : 6.3x1.7x10.6 in. / 17.3x4.4x26.8 cm
Requisitos de sistema : Mac
Hardware: Power Mac G4 500 Mhz; 256MB RAM
Single Layer recording: Mac OS 9.1 and 10.1.2 or later
Double Layer recording: 10.2.3 or later
LightScribe Printing: 10.3.2 or later

PC
Hardware: Pentium 3, 500Mhz, 256RAM
Single Layer recording: Windows 98SE, Me, 2000 and XP
Double Layer recording: Windows 2000 and XP
LightScribe Printing: Windows 2000 and XP
Sistema de carga : tray
Bundled Software : Easy CD & DVD Creator 6.2, Easy Media Creator 7, DVDMax Player, Toast Lite 6.0*** and 5.2.2, LaCie LightScribe Labeler
Observaciones : *Direct disc labeling requires LightScribe media
**Double Layer disc required
***Including DVD video authoring (Mac OS 10.2.3 or greater)
Contenido de la caja : 6-to-6 pin FireWire cable & USB 2.0 cable, Power supply, DVD Utilities DVD containing User's manual, 1 piece DVD-R media
Warranty : 2 Year Limited Warranty

Las casas de colonias lanzan un SOS

LA EDUCACIÓN EN LUGARES DE OCIO
Las casas de colonias lanzan un SOS
El sector atribuye la pérdida de clientela al cambio de valores sociales

Catalunya fue pionera en la tradición de las casas de colonias para los niños, que exportó a otros países y que, a juicio de los educadores, es una iniciativa que aporta elementos muy positivos en la educación de los niños. Ahora, pierde adeptos

Algunos niños no se atreven a sentarse en el suelo porque sus padres les riñen si se ensucian
Jordi Reixach, de Can Vilalta, apunta que las inquietudes de los niños han cambiado "y no sabemos qué nos piden"
MERCÈ BELTRAN - 24/04/2005
BARCELONA

Los hábitos de la sociedad cambian, incluso aquellos que parecían más arraigados y formaban parte de una tradición, como el ir de colonias. Por lo menos, eso es lo que opinan varios miembros de la Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya, que agrupa a unos 70 socios de los 75 establecimientos privados de estas características que hay en Catalunya. La voz de alarma, que casi es una llamada de socorro, llega desde La Granja de Santa Maria de Palautordera, por la que pasan unos 15.000 niños al año y una media de 40 profesores por semana.

Cristina Gutiérrez, que junto con Susanna, su hermana, es codirectora de este centro, explica que están notando una paulatina pérdida de "clientela", algo que, en su opinión, denota una "grave crisis de valores en la familia", y constata que "cada vez más son los padres que dimiten de sus obligaciones".

No todos los propietarios de casas de colonias consultados por La Vanguardia coinciden en el diagnóstico de Cristina, pero sí hay unanimidad a la hora de reconocer que el ir de colonias durante el periodo escolar, no en los fines de semana o en los meses de verano, ya no está tan de moda como lo estuvo hace unos años.

"Hace unos días -explica Cristina-, una profesora nos llamó para anular una parte de las reservas de su clase. Nos explicó que había preguntado a los padres por qué motivo no querían que sus hijos de entre 10 y 11 años fueran de colonias, y se encontró con respuestas que invitan a pensar". Unos padres le explicaron a esta profesora, cuenta Cristina, que su hijo había preferido que le compraran un móvil a ir de colonias; otra madre justificó la ausencia de su hija por el temor a que ésta se acatarrara (las colonias estaban previstas para el mes de mayo)...

"A menudo nos encontramos con niños y niñas que cuando salen al bosque no quieren sentarse en el suelo por miedo a la regañina que les caerá si se ensucian y regresan con la ropa sucia a casa, y los profesores temen la reacción de los padres si los niños pierden una pieza de ropa o regresan con ella mojada", prosigue Cristina.

Probablemente no todos los padres actúan así, pero los expertos señalan que sí hay síntomas de un cambio de valores, y la prueba es que "prima más comprarle un móvil al niño que ir de colonias". También mencionan una cierta desmotivación por parte de los profesores, lo que no contribuye a incrementar el interés de los padres por las estancias de dos o tres días en las casas de colonias.

Estos interlocutores comentan también que si las colonias antes eran importantes, ahora aún lo son más porque los niños conviven durante 24 horas con sus compañeros, salen de su entorno habitual, se desenganchan de la familia, aprenden a ser más independientes, valoran más a los otros y, sobre todo, se sienten orgullosos de sí mismos cuando se ven capaces de hacer cosas que en su casa no hacen por exceso de proteccionismo. Todo ello, en definitiva, contribuye a incrementar la autoestima de los niños.

¿A qué obedece este cambio de tendencia? Los responsables de algunos de estos centros no ven una única razón, sino un conjunto de factores que disuade a familias y maestros de acudir a este tipo de establecimientos lúdicoeducativo. Reconocen que el accidente de la riera de Marlès, de mayo de 2001, en el que murieron dos niños, puede haber contribuido al descenso de ocupaciones, pero no ven en ello motivo sufuciente para que las colonias pierdan sentido en el proceso educativo. El exceso de regulación del sector, con el que algunos están de acuerdo y otros no tanto, y la pérdida de protagonismo de los maestros durante el periodo de colonias en favor de los monitores son otros.

Cristina cita además el proteccionismo exagerado de los padres: "No les protegen para defenderlos del mundo, sino de las frustraciones". Cesca Vendrell, de Can Mas (Torrelles), menciona el cansancio de los maestros, "que reciben toda la presión y no se ven recompensados" y que en los estudios de Magisterio no se insiste demasiado en la importancia formativa que implica esta experiencia de convivencia fuera de la escuela. "La educación se ha centralizado en la escuela y eso se nota".

Vendrell considera que ahora a las casas de colonias "se les exigen una serie de servicios que antes no se les pedían, más tipo hotel, lo que va en detrimento de la formación de los niños" (...) Gemma Vellvé, de Mas Gorgoll (Palamós), destaca que tanto el excesivo "intervencionismod e los padres" como el que los monitores tengan "todo el protagonismo cambia el sentido de las colonias, porque se transforman en una excursión".

"Todo está programado, organizado para que a los niños no les quede tiempo libre, y el tiempo es muy importante para que aprendan a espabilarse", concluye Vellvé, mientras que Lídia Coca, de La Censada (Santa Margarida de Montbui), coincide en que los niños salen menos y que los padres los llevan a colonias "por llevarlos, no por el sentido formativo que estas tienen, entre otras cosas porque o no lo saben o ni tan siquiera se lo plantean". Como medida para paliar la desinformación sugiere "explicar, junto con la Conselleria d'Educació, para qué sirven y qué hacen las colonias".

Jordi Reixach, de Can Vilalta (Moià), aporta otro elemento de reflexión en una línea autocrítica. "Tal vez no sabemos muy bien qué nos piden los niños y no hemos sido capaces de transformarnos ante las nuevas necesidades. Las tendencias han cambiado, las inquietudes de los niños van por otro lado, y nosotros hemos pasado un poco de moda. Tal vez tendríamos que reflexionar también por ahí y pedir a los poderes políticos que nos ayuden a impulsar el sector. Creo que las casas de colonias se deben proteger (...)".

La junta de la Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya, de la que forman parte todos los consultados, no ha elaborado ningún informe, aunque sí ha tratado el asunto en varias reuniones. De momento, no se plantean ninguna acción, simplemente una llamada de alerta.

19.4.05

Vuelve "The Boss"

Con menos ruido, pero con muchas nueces. Así es el regreso de Bruce Springsteen con «Devils & dust». Bruce sigue siendo un cronista genial de la América que vive en las tripas de la Unión, la que revienta de cerveza los sábados por la noche y que pasa de Hollywood tanto como de Nueva York, la América que llevó de nuevo a Bush a la Casa Blanca y cuya vida, venturas y desventuras, paradójicamente, Bruce perfila magistralmente.

«The rising», su anterior álbum, centrado en la experiencia del 11-S, era un disco poderoso, potente, aunque por momentos grandilocuente y excesivo. Ahora, Bruce ofrece una hora de música marca de la casa, interpretada al natural, con la belleza de lo sencillo, que no de lo simple, como esas camisas tan primorosamente bordadas de los vaqueros de la frontera.

El primer corte y primer single, «Devils and dust» («Diablos y polvo») presenta la voz de Bruce clamando en el desierto contra la guerra de Irak, escoltado por una armónica polvorienta y un verso tomado de uno de los himnos anti-Vietnam de Dylan: «Con Dios de nuestro lado». Después, hasta el final fronterizo de «Matamoros Banks», baladas de fuego de campamento, aunque no para boyscouts, como «Reno» («Doscientos pavos el normal, doscientos cincuenta el griego, dijo y sonrió»), de nuevo bajo la sombra alargada de una armónica quejumbrosa y tórrida y bañada por las lágrimas del pedal steel guitar; historias que recuerdan a Mark Twain y Huckleberry Finn tal que «Black cowboys»; tonadas de forajido de leyenda, «María´s bed» («He estado en el desierto cumpliendo mi pena, he cruzado el valle del amor y de las lágrimas...»). Y tres piezas para figurar en las antologías de Bruce, tres buenos ejemplos de rock and roll efervescente, típico, tópico, con la contundencia elemental de un directo al corazón: «All the way home» («Mi confianza está un poco desgastada, pero si no te apetece estar sola, nena, te puedo acompañar de regreso a casa»); «Long time comin» («Voy cabalgando, con un ramo de rosas en las manos...»); y «All I´m thinkin about», cantada en unos tonos altos inéditos en Springsteen y un estribillo demoledor, como un mantra rockero: «Sólo pienso en ti, no hay nada que lo pueda evitar».

Mientras haya inspiración y fe, hasta el tamaño (la E Street Band) puede no importar. De nuevo, Bruce tira millas por la carretera del trueno.

http://www.brucespringsteen.net/

El 1 de Junio, podemos disfrutar todos de él en Barcelona y el dia 2 en Madrid.

18.4.05

Inteligencia y matrimonio

INTELIGENCIA Y MATRIMONIO
356INFORMATIVO 3000
REDES TVE

"Asegura el título de una película que ellos las prefieren rubias. Realidad o leyenda, lo cierto es que cada vez se realizan más investigaciones con el objetivo de descubrir la química y la física de este sentimiento tan poderoso. Lo último en este campo es un análisis que relaciona coeficiente intelectual y matrimonio.

A partir de ahora también sabemos que ellos las prefieren no demasiado inteligentes. Al menos eso es lo que se desprende de una investigación sociológica en la que han colaborado varias universidades de Gran Bretaña. En la experiencia se ha intentado relacionar el coeficiente intelectual de hombres y mujeres, con las posibilidades que éstos tienen de casarse. Tras varios meses de análisis se puede decir que las mujeres que presentan un elevado coeficiente intelectual tienen un 40% menos de posibilidades de contraer matrimonio. Todo lo contrario ocurre en el caso de los varones, que aumentan sus posibilidades de encontrar pareja un 35% a medida que es mayor su intelecto. Una conclusión que a grosso modo podría explicarse de la siguiente manera: ellos las prefieren guapas y ellas se enamoran de la inteligencia."

17.4.05

La noieta daurada

La noieta daurada

La imagen “http://web.lavanguardia.es/mtk/20050417/LVG200504170511lbI003.jpg175.jpg” no puede mostrarse porque contiene errores.

MERCÈ RODOREDA - 17/04/2005
Ho era tant que l'hauríeu creguda un raig de sol si no hagués estat que tenia la blavor del cel als ulls.

I era treballadora.

Així que es llevava s'empolainava i es feia el llit. I només en mirant la mare quan feia feina ja endevinava si estava trista o no.

Sabia d'endegar el dinar i, sense adonar-se'n, esdevenia somiosa davant d'aquella fumera que fugia xemeneia amunt.

I sabia fregir patates.

Es posava un davantal llarg fins als peus: amb tota cura abocava l'oli a la paella. Que bonic que era: talment cristall fos.

Pelava les patates sense deixar-hi cap grill ni cap taca negra. Llavors les feia a tires totes iguals i, amb la tapadora per escut, les tirava a la paella que s'enverinava i feia un gran xiu-xiu.

Parava taula.

El sol jugava a treure lluïssors dels gots, dels plats: a fer més daurada la noieta que pensava en el bosc.

Que bonic era viure-hi sempre!...

Recordava que una vegada el pare, que estava d'allò més enfeinassat i anava escabellat, la hi havia duta. L'havia enfilada a una alzina que aixoplugava un niu d'ocells.

No moure-se'n...

De bon grat s'hauria quedat allí nit i dia: prop dels ocells xicarrons, sota del cel tan alt.

Una tarda que tenia tota la feina enllestida, se n'hi va anar sola.

Va pujar la muntanya clapada de verd. També hi havia argelagues florides. Veié els núvols allà baix fets d'or i cendra. I una llenca de mar.

Es va asseure sota d'un pi i passà un ocell negre.

"Va vestit de nit", pensà.

Les ales de l'ocell dugueren el vent.

El sol que davallava feia màgic el bosc.

-Noieta -digué el vent-, qui t'ha posat el sol a les trenes?

De dins d'un bolet va eixir el senyor Cuc. Va fer grans reverències a la noieta daurada, que rigué de cor en veure'l tan atrafegat en polideses.

-Tot el dia fas això? -preguntà ella.

El senyor Cuc contestà:

-Només quan de la plana puja qui val.

-T'has agradat de mi?

-Dels teus cabells que semblen seda.

-Són de cabell -aclarí ella.

-Jo em creia que eren de capoll.

-Digues-me, senyor Cuc de la gran reverència: on és el riu?

-Li vols fer visita?

-Perquè és alegre.

-El trobaràs allà baix. Ja cal que cuitis, que la nit ve de puntetes.

-Adéu!

Ella caminava a poc a poc pels senderons relliscosos.

-Lluna, lluna bonica... -cantava baixet.

L'aranya, tota carregada de potes, respongué:

-Guaita-la en la teranyina que ja és de tots colors.

Entre esbarzerars lluïen els fils.

La fressa del vent l'acompanyava i el perfum de la terra li donava coratge.

-Senyor riu, sortiu...

Fou en un revolt de la muntanya que el va veure plaguejar.

Quant d'argent a l'aigua i a les fulles dels verns!

I com rondinava el trapasser! Apa, apa, avall!

Sempre, sempre!

-Per què feu la lluna a miques, senyor riu Joliu?

La vall era silenciosa i el riu no respongué.

Ella endinsà les mans a l'aigua que se li volia endur els dits.

-Potser et penses que són peixos, senyor riu gasiu?

Llavors pensà en la seva mare. Era d'una terra de molt lluny. Potser quan està trista té enyorament. Quan seré gran, la hi duré! Si li podia tapar els ulls, que tingués sorprela sa... També hi ha rius i muntanyes de neu i estepes i cavalls que saben galopar i travessar-les d'un cap a l'altre. Quina terra tan dolça de trepitjar!...

Un ocell va passar baix i les seves ales fregaren l'aigua.

-Ve la nit! -xisclà.

D'altres el seguien.

-Ve la nit!

-Ve la nit!

La noieta s'aixecà, d'agenollada que estava, i sentí lladrar un gos part d'allà de la carena. Començà de refer el camí sense mica de paüra.

Pensava:

"Els rius d'allà són amples i tenen noms estranys."

Ve la nit.

El darrer ocell s'endinsà en la boscúria.

Amples núvols cobriren la lluna i el vent s'enfurí.

El porc senglar davallava rabent.

-Noieta daurada, que ve la tempesta!

"Que m'agradaria", pensava tot caminant, "d'anar amb els núvols i veure totes les coses des de dalt."

De sobte tingué esglai. El porc senglar havia sorgit a la impensada.

-Té, per a tu! -digué amb rudesa.

Als ullals, penjat, duia un niu de rossinyols.

-T'estimen. Posa'ls a dormir vora teu i es faran grans.

Ella era estranyada. No gosava preguntar. Només va dir:

-Quin bec més bonic que tenen!

-Ara, puja al meu llom!

-No m'agrades gaire amb aquest morro...

-La nit ja és aquí i porta tempesta. Agafa't al meu coll i travessarem el bosc: pujarem la muntanya. Hem de córrer més que els núvols, més que el vent, més que tot allò que alena i té ales.

-No em faràs cap mal?

-Si fas cara de bona...

I partiren.

La noieta daurada estrenyia els rossinyols contra el pit. Com corrien els núvols! Però el porc fer en sabia més. Els feia de música el trap-trap de les potes i l'esbufec dels narius.

Damunt del riu que havia quedat allà baix, queien les gotes fent bombolles.

Corre, porc senglar!

Ni lluna, ni llum.

Pujaren, baixaren, travessaren la plana: la pluja baladrera no els podia aconseguir.

En ésser vora la ciutat la noieta es trobà sola.

-Porc senglar..., per què t'has fos, que jo t´estimava?

Els rossinyols feren remoreta i una veu petita va dir:

-Som teus. La noieta daurada entrà a ca--Mare! -cridà-. He anat dalt d'una muntanya, he vist el riu que tenia el color dels rius d'on ets filla: un cuc se m'ha fet amic i els núvols no han pogut aconseguirme. Mira, això són rossinyols, me'ls deixaràs tenir a la meva cambra? Mare!... Si sabies..., totes les terres són boniques, però la teva sé que m'agradarà; hi anirem? Els rossinyols seran grans i ens obriran camí.

I se'n va anar a fer el sopar. Posà el niu d´ocells dintre d'un plat soper.

-Mare! -digué bo i tallant les fulles d'una col- no t'he dit que m'ha dut un porc senglar? Semblava ferotge i era manyac. Tot d'una s'ha fos i jo he pensat si només m'ho havia semblat..., però no, perquè, a veure, d'on ha sortit?... Jo penso que...

Llavors la tempesta que venia damunt la ciutat féu que els trons eixordessin i la veu de la noieta daurada es va perdre per a nosaltres.

Quin doldre!

Rodoreda en clave infantil

AVANCE EDITORIAL
Rodoreda en clave infantil
Un libro reúne los cuentos para niños que la autora publicó en ´La Publicitat´

ROSA MARIA PIÑOL - 17/04/2005
Barcelona

Antes de dedicarse de lleno a la novela, Mercè Rodoreda (1908-1983) publicó cuentos en diarios y revistas de preguerra. Fue entonces cuando ensayó una de sus facetas menos conocidas, la de autora de literatura infantil, ya que una parte de aquellos relatos iban destinados a niños. Los escribió en los años 1935 y 1936 para La Publicitat, y concretamente para la sección infantil del diario, que dirigía el escritor y dibujante Avel·lí Artís Gener (Tísner). Carme Arnau, biógrafa y estudiosa de Rodoreda, localizó estos relatos hace unos años en el legado de la escritora y los incorporó al volumen Un cafè i altres narracions (2000), un conjunto de más de medio centenar de cuentos que, en una edición reducida, publicó la Fundació Mercè Rodoreda del Institut d´Estudis Catalans. Ahora la joven editorial RqueR publica por primera vez estos cuentos infantiles en una edición comercial: un bello volumen titulado La noieta daurada i altres narracions,que llega mañana a las librerías y del que ofrecemos aquí un avance. En La Publicitat los relatos iban ilustrados con dibujos de Tísner.En la presente edición Aurora Altisent se ha encargado de crear unos dibujos a pluma tan poéticos como los propios textos.

Cuando Mercè Rodoreda escribió aquellos cuentos había tenido ya a su único hijo, Jordi Gurguí, y uno de los relatos, el titulado El noiet i casona,se lo dedicó al niño, que entonces tenía seis años. Son textos llenos de poesía y no exentos de humor, en los que los animales y el mundo vegetal tienen un gran protagonismo. Marta Pessarrodona -autora de la biografía Mercè Rodoreda i el seu temps ha escrito un prólogo a estos cuentos (redactado en lenguaje asequible para los jóvenes lectores), en el que comenta este aspecto. Recuerda que la casa de Sant Gervasi donde nació la autora tenía un gran jardín lleno de flores, un elemento que sería determinante en la obra de Rodoreda.

L´hivern i les formigues,Les tres granotetes i el rossinyol,L´oreneta,El rodacamins,La guardiola,El bruixot i la sargantana o Les pomes trapasseres son algunos de los títulos de los cuensa. tos, siempre marcados por la vena irónica, como subraya Pessarrodona: "Mercè Rodoreda escribía de la misma manera para niños que para adultos. Es decir, con ironía, una de sus grandes cualidades: la de reírse hasta de su sombra, y que ella se aplicaba a su propia persona".

El aliento poético traspasa los relatos y uno de ellos, el titulado La fulla,está dedicado a Josep Carner, poeta al que Mercè Rodoreda admiraba. En opinión de Pessarrodona, este cuento podría ser una especie de respuesta al poema carneriano Fulla de rosa,una composición de tema amoroso incluida en el libro La primavera al poblet (1935). La biógrafa y también poeta sugiere que tal vez "cuando ambos, Carner y Rodoreda, se encontraron en París como exiliados y él la animó a escribir poesía, a lo mejor ninguno de los dos recordaba ni el poema ni el cuento" respectivos.

Hay otra narración dedicada. Concretamente la que da título al volumen, La noieta daurada (reproducida en esta página), que la autora escribió pensando en Ira Nin, hija del político y traductor Andreu Nin, un personaje que marcó la vida de Rodoreda y con el que llegó a estar relacionada sentimentalmente. Nin y su esposa rusa, Olga Tareeva, tuvieron dos hijas gemelas. Por eso Pessarrodona se pregunta por qué la escritora catalana dedicó su cuento sólo a una de ellas, Ira.

En una carta que el año 1962 escribió a su editor, Joan Sales, Mercè Rodoreda le pedía que considerara la posibilidad de recuperar sus cuentos infantiles. Pero han tenido que pasar bastantes años después de la muerte de la autora para que se editaran en forma de libro.

16.4.05

Monitors de centres de vacances

Ahir va ser el primer dia del darrer curs al que ens hem apuntat Clara i jo. El curs es diu Curs de Monitors de Centres de Vacances i té com a objectiu la formació de monitors i monitores de temps lliure infantil i juvenil.

En 125 hores lectives, 100 hores de pràctiques en un centre i 25 hores d'elaboració de la memòria, en total 250 hores, es preten que adquirim coneixements i competències relacionades amb la dinàmica de grups, l'animació (per a majors, infants i adolescents), activitats i tècniques de lleure, recreació esportiva, aplicació de les NT a l'animació, activitats plàstiques i musicals, orientació urbana i en la natura (amb GPS), resolució de conflites, habilitats socials i moltes coses més.

El primer mòdul fou el de dinàmica de grups. Començàrem en un rogle fent jocs de presentació. Després vam fer grups de 5 ó 6 persones i elaboràrem un collage a mode de mural. En el meu grup vam començar parlant de nosaltres, presentant-nos un altre cop, i vam decidir que a la part central del paper posaríem totes aquelles coses que ens agradaven a tots i per la vora del paper, al voltant de les coses comunes, cadascú tindria un espai on escriuría el seu nom (jo també vaig escriure el nick) i dibuixaria o apegaría totes aquelles coses que ens definien individualment. D'aquesta manera el mural esdevingué un mode de representació de la nostra identitat com a grup, que respectava i potenciava les nostres diferències individuals.

El segon mòdul correspongué al de conflictes interpersonals. A partir de les nostres idees prèvies sobre què enteníem per conflicte vam aplegar a una definició prou completa d'aquest concepte. Més tard férem uns quants estudis de casos en grup i per últim un role-playing.

14.4.05

El Final de los Tiempos (por Sixto Paz Wells)

Hoy he asistido a una conferencia de Sixto Paz Wells. Una conferencia en la que se ha hablado de OVNIS, politica, contactos extraterrestres, el futuro del planeta y hasta del nuevo Papa. Pues bien, llegados a este punto creo necesario contaros quien es esta persona y a qué se dedica.

Sixto Paz Wells, originario de Lima, Perú, nació el 12 de diciembre de 1955 y a sus 50 años es un hombre que intenta expresar y demostrar a través de sus actos la misión que se le ha encomendado: difundir el despertar de la consciencia en el mundo a través de los mensajes enviados por seres de otras estrellas.

Dicho así, cualquier persona puede pensar... pues no sé, cualquier cosa. Es normal, creo que es nuestra forma de reaccionar ante cualquier cosa que no encaja bien dentro de nuestra cultura, forma de pensar e incluso dentro de todo lo que nos han enseñado mientras crecíamos.

Bien, antes de pasar a explicar más cosas, conozcamos un poco más a Sixto Paz: Sixto hizo estudios universitarios de historia en la Pontifica Universidad Católica en Lima, ciudad donde radica. Fue socio activo del IPRI y desde 1974 asegura haber vivido experiencias de contacto extraterrestre y en cinco ocasiones ha convocado con anticipación a periodistas de diversos países a presenciar el avistamiento de un OVNI en el cielo del desierto de Chilca en Perú.
Además afirma haber visto, solo, o a veces acompañado, naves extraterrestres (OVNIS) y sus tripulantes, así como haber viajado con ellos en más de una ocasión.

Según él, los extraterrestes nos vigilan para ayudarnos en nuestra evolución, contínuamente nos obserban y nos alertan de los peligros que acechan. Así nos habla de los Iluminati, de los gobiernos de distintas naciones que ocultan información e incluso nos revela secretos como cuales han sido las causas del Tsunami, etc... Personalmente me parece una persona muy seria y me gustaria poder decir que creo todo lo que ha expuesto aunque algunas cosas me cuestan de creer.
La exposición del contenido de la charla ha sido excelente y en todo momento se ha apoyado con medios audiovisuales, recogiendo datos de la prensa mundial, declaraciones de personas con una credibilidad contrastada, hechos acontecidos en todo el mundo y un extenso material fotográfico.


Fotografía tomada en el mes de Noviembre de 1997 en la zona del Lago Supay, ubicado en la margen derecha del río Ucayali, muy cerca de la localidad de Genaro Herrera, en el Departamento de Loreto (Perú). Fue tomada con la finaldad de evidenciar la depredación de los rodales naturales de una planta llamada Camu-Camu. Cuando fue revelada, se detectó la presencia de la nave.


Recomendaría a todo el mundo la asistencia porque no solo es una conferencia reveladora, sino también didáctica.
Más adelante, añadiremos a este post algunos fragmentos en video de la conferencia. No os lo perdais.

Para terminar, decir que Sixto Paz ha impartido conferencias sobre contactos extraterrestres en más de 35 países; entre ellos: Canadá, Estados Unidos, México, Israel, Argentina, Francia, Alemania y Brasil, y es autor de los libros "Los Guías Extraterrestres", "Contacto Interdimensional", "El Umbral Secreto", etc.
Dirige uno de los grupos de mayor prestigio en el mundo sobre contactos extraterrestres: Misión Rahma, grupo extendido por todo el mundo y con quienes voy a compartir experiencias el próximo domingo. Ya os contaré.

Lapsus dislèxics O_o

Hola a tots!

Aquest missatge té com a objectiu demanar-vos disculpes públicament per les moltes vegades que parlant amb vosaltres us canvie el nom.

Però és que hi ha una cadena lèxica que em pot... i m'equivoque, m'equivoque moltes vegades... vaig fent bots per ella sense adonar-me'n.

Així que perdoneu-me, ja sé que tots vosaltres sou únics i intentaré parar més compte amb els noms.

Besets a tots!! :-)

Tximo - "Xino" - Tino - Toni - Jonhy - Jordi

13.4.05

No a las patentes de software

no a las patentes de software, por Luen

PePeLiNuX 13 - IV- 05


NO A LAS PATENTES DE SOFTWARE

¿Patentes?
Si, patentes:
Patentes que impiden utilizar el doble-click.
Patentes que ilegalizarán el amsn y mplayer (entre otros).
Patentes que frenarán el desarrollo tecnologico.
Patentes que servirán para sancionar a cualquier programador despistado.
Patentes que controlarán el mercado, cosa que favorece el monopolio.
Patentes que nos quitarán la libertad de utilizar muchas aplicaciones libres y perjudicarán seriamente al software libre.


Un algoritmo de un programa libre se puede copiar, pero no si es propietario.
El código fuente de un programa libre se puede modificar, pero no si es propietario.
Un programa libre se puede redistribuir, pero no si es propietario.
Un programa libre lo puedes utilizar para lo que quieras, no es asi con los propietarios

¿Afecta esto a los no informaticos?
Si, ya hay monopolio de software actualmente, el soft libre es la alternativa, si se eliminan alternativas... no podemos elegir!!!

¿Afecta esto a los informaticos?
Si, imaginate que el año que viene no te pueden enseñar el quick sort porque esta patentado!!! puede que esto para algunos sea una alegría :D lo que importa, es, si nos quitan terreno de esa manera, que hacemos? decimos que sabemos utilizar el windows y ahi termina todo?

¡¡Movilízate!!

Fecha y hora: 27 de Abril a las 12h
Lugar: Universitat Jaume I, en la puerta de l'Escola de Tecnologia i Ciències Experimentals


Más información: http://proinnova.hispalinux.es/nopatentes-motivos.html

12.4.05

Si modificas tu escritura ¿modificas tu actitud?

CLARA TAHOCES, GRAFÓLOGA
"Si modifica su escritura, modifica su actitud"

ejemplos grafológicos

Tengo 36 años. Nací y vivo en Madrid. Estoy diplomada en Psicografología y me he especializado en grafopatología, grafología infantil, paleografía y peritaje de firmas, falsificaciones y anónimos. No me interesa nada la política y creo que debe existir algo superior a nosotros. He publicado Grafología con la editorial Cúpula

IMA SANCHÍS - 12/04/2005


-¿Puede saber cómo soy por la letra que tengo?

-Sí, en su letra puedo estudiar su carácter, ver cuáles son sus tendencias de comportamiento y sus facultades volitivas e intelectuales.

-Mejor usar el ordenador, entonces.

-¿Por qué?

-Los test grafológicos para selección de personal son odiosos.

-La grafología tiene otras posibilidades, puede ayudarle a conocer sus defectos y sus virtudes, a entender dónde falla y dónde puede mejorar.

-¿Y en qué rasgos de escritura se ve más a simple vista cómo somos?

-La firma desentraña la parte más intima de la persona. Sin embargo, el texto de una carta tiene más que ver con la imagen social que queremos dar.

-A través de la firma, ¿se puede conocer el pasado de una persona?

-Se pueden detectar claramente las heridas del alma. Si una persona ha sufrido durante su infancia suele, por ejemplo, tachar con la rúbrica una parte o varias de la firma o realizar una parte más estrecha que otra.

-Y las malas intenciones, ¿también se detectan?

-También. Podemos ver claramente quién sería capaz de traicionar a otro con tal de medrar. Esa ambición innoble se expresa en una firma de texto ondulado o en una firma ilegible o complicada, lo que marca un descontento con la propia manera de ser y una falta de compromiso.

-¿Está segura?

-Si las letras de la firma son grandes, sabremos que la persona se considera superior a los demás. Ylos que piensan que para conseguir lo que desean es necesario anular a los demás harán una firma muy ascendente, más de 10 grados sobre la línea horizontal.

-¿Si logramos cambiar nuestro carácter, también se verá cambiada nuestra firma?

-Sí, se va modificando sin que apenas lo percibamos, eso demuestra que la grafoterapia sirve para mejorar aspectos de nuestro comportamiento.

-¿Cambiando la caligrafía?

-Haciendo unos ejercicios dos veces al día y siendo muy constante. Si por ejemplo queremos corregir una débil voluntad haremos hincapié en perfeccionar las barras de las tes, pero siempre es un conjunto.

-¿Me esta diciendo que si yo corrijo la barra de mi te cambio mi personalidad?

-Si usted modifica algunos rasgos de su escritura puede mejorar algunos aspectos de su comportamiento. La psicoterapia gráfica es muy efectiva en caso de timidez, complejos de inferioridad, baja autoestima, ansiedad, angustia, depresión, estrés, problemas de voluntad, memoria, atención... Pero no cura enfermedades, eso hay que dejarlo claro.

-Pero ustedes también tienen una especialidad que trabaja las patologías.

-La grafopatología estudia rasgos gráficos que pueden esconder algún tipo de patología. Muchos grafólogos afirman que es posible observar rasgos patológicos en la escritura entre tres y cinco años antes de que se manifieste el trastorno abiertamente.

-Es mucho afirmar.

-Se puede comprobar: pídale a alguien que haya sufrido un proceso de enfermedad una muestra de su escritura anterior y otra posterior a éste. El grafólogo austriaco Alfred Kanfer se dedicó a estudiar y clasificar los rasgos patológicos del cáncer, sus conclusiones fueron que el cerebro podía verse alcanzado por la enfermedad antes de que ésta llegase a manifestarse por completo y que esto se reflejaba en la escritura.

-Cuénteme en qué consisten alguna de esas alteraciones de los rasgos.

-Anomalías en la forma de la escritura, es decir: rasgos extravagantes, complicados y los que tienden a la ornamentación de manera innecesaria. Anomalías en la presión de la escritura, torsiones, temblores, suciedades, sacudidas, desproporciones en las letras, excesivos espacios en blanco...

-En general, una letra desordenada ¿es mal asunto?

-Denota problemas para organizarse, tendencia a la irreflexión, a la confusión en el mundo de la ideación y predominio del sentimiento frente a la razón. El hecho de que una caligrafía no sea claramente legible nos indica que no hay claridad en las intenciones. Pero no es necesariamente malo, puede ser por timidez. La mayoría de las firmas de los políticos, el 70%, son ilegibles.

-Curioso.

-De hecho a la firma ilegible se la llama la "firma del político".

-Pues según sus teorías todos los médicos deben ser unos descerebrados.

-Hay muchas excepciones, la mala letra de las recetas de los médicos se considera una deformación profesional, no personal.

-Casi todos hemos pasado por el colegio y nos han enseñado una caligrafía.

-¿Y?

-Que eso marca, a la mayoría de las niñas nos enseñaron a escribir con letra redondita.

-Cierto, y he de decir que no es una caligrafía muy positiva, tiene muchas puntas, es muy seca, y fomenta la sequedad de carácter y estar a la defensiva. Pero esos rasgos se van modificando con el paso del tiempo y van tomando una manera propia de manifestarse que responde a la forma de ser. Aunque hay casos, que denominamos la caligráfica servil o escolástica, que son aquellos que se queda con ese modelo aprendido y no sale de ahí.

-¿Y se corresponde con la vida?

-Sí, la gente de caligrafía escolástica en su vida también se queda con el modelo aprendido, con lo que se espera de ellos.

11.4.05

Educació forma a más de 1.700 profesores para resolver conflictos por acoso escolar

EDUCACIÓN
Educació forma a más de 1.700 profesores para resolver conflictos por acoso escolar

La Generalitat hace una encuesta para saber si la cifra de escolares que padecen estas vejaciones supera el 3,1% del año 2000

Educació trabaja también con los que acosan a sus compañeros, ya que en muchas ocasiones han sido maltratados en su casa
JAVIER RICOU - 10/04/2005
LLEIDA

El bullying ocupa un lugar destacado en la lista de los asuntos que preocupan al Departament d´Educació y se están destinando más esfuerzos que nunca para acabar con los casos de acoso en la escuela. Más de 1.700 profesores han sido formados como mediadores para resolver conflictos entre escolares, un centenar de institutos de Catalunya cuenta ya con su propio servicio de mediación, novecientos alumnos han sido instruidos para ayudar a sus propios compañeros víctimas de ese acoso, y un centenar de padres han recibido cursos sobre cómo actuar en estos casos.

Todo este despliegue de medios de nada ha servido, sin embargo, en el caso de bullying denunciado por un adolescente de 14 años que abandonó a principios del mes pasado el instituto La Serra de Mollerussa al no poder soportar más las mofas y las vejaciones de algunos de sus compañeros. El sistema falló en esta ocasión -lo ha admitido hasta Educació- y también lo hizo en el caso de Jokin, el escolar que se suicidó en Hondarribia después de ser vejado de forma continuada por sus propios amigos de escuela.

Pere Led, coordinador del programad e Convivencia yMediación Escolar del Departament d´Educació, afirma que el éxito de esta iniciativa pasa, precisamente, por evitar que los casos de bullying traspasen los muros de los colegios y acaben en los tribunales, tal y como ha ocurrido con la denuncia presentada en Mollerussa. "Con este programa y la gente que tenemos ya formada, un caso de estos puede solventarse, siempre con una mediación, en quince días".

Pere Led recalca, no obstante, que esta rapidez no quiere decir que resolver este tipo de conflicto sea fácil. Todo lo contrario. "Por eso la formación es imprescindible, ya que además de acabar con el acoso, después hay que actuar sobre los protagonistas de la historia". Y es que, tal y como insiste el responsable de este programa, "el agresor necesita tanta ayuda como la víctima". Led utiliza un ejemplo de una historieta de dibujos animados para demostrar que, a veces, los propios padres son los primeros en equivocarse cuando intervienen en uno de estos conflictos. En esta secuencia, sacada de un vídeo educativo sobre bullying que la Generalitat ha comprado en Canadá y que se reparte por los institutos, aparece un adolescente que ha sido acusado de vejar a compañeros de clase y que recibe un bofetón cuando llega a su casa, agresión que le da su padre al enterarse de lo que ha hecho. "Así no vamos a solucionar nada -añade Pere Led-, ya que muchos de estos escolares que acosan a sus compañeros han sido antes maltratados y lo que hacen es repetir conductas que ya han aprendido". En este programad e mediación de Educació se trabaja mucho con el agresor, y el éxito de la iniciativa pasa por hacer entender al adolescente el daño que ha causado a un compañero con su actuación. Sólo así, indica Led, se pueden corregir conductas y evitar que se repitan nuevos episodios.

Educació está a punto de acabar una nueva encuesta a todos los ecolares mayores de 10 años para saber qué porcentaje de éstos pueden estar padeciendo vejaciones por parte de sus compañeros. Los únicos datos disponibles son del 2000. Entonces hubo un 3,1% de escolares que dijo ser víctima de bullying.